Energia geotèrmica i aerotèrmica

L’estalvi energètic és una preocupació generalitzada i si vius a la Cerdanya, ets conscient del cost energètic de la llar, sobretot a l’hivern. No obstant això, es una situació que pot canviar fàcilment si utilitzes alternatives renovables com ho són l’energia geotèrmica i aerotèrmica, que avui et volem presentar en aquest article.

Per altra banda, a causa del creixement del consum energètic i el consum de combustibles fòssils, causa dels elevats nivells de contaminació atmosfèrica que afecten la qualitat ambiental i la salut de les persones, ja és inevitable considerar aquest fenomen en qualsevol política energètica.

Per què utilitzar energies renovables?

Segons la directiva 2009/28 del Parlament Europeu, es consideren energies renovables aquelles energies que provenen de recursos naturals que no s’esgoten, als quals es pot recórrer de manera permanent i son obtingudes sense necessitat d’utilitzar combustibles fòssils. Això inclou noves energies emergents que cada vegada són més utilitzades en el món de la construcció, com ara:

  • Solar.
  • Eòlica.
  • hidrotèrmica.
  • Oceànica.
  • Biomassa.
  • Gasos de plantes de depuració.
  • Biogàs.
  • Geotèrmica.
  • Aerotèrmica.

Les energies renovables són fonts d’energia netes, és a dir, no produeixen emissions contaminants. Totes aquestes energies pots obtenir-les directament de l’ambient i usar-les per realitzar diferents­ tasques. Cada vegada es tenen més en compte en el món de la construcció, ja que amb elles tindràs una reducció important en contaminació ambiental i en costos d’electricitat.

El Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) és el marc normatiu que marca un nou model energètic basat en l’ús eficient de l’energia i la utilització de fonts netes i renovables.

Una de les mesures més importants previstes és l’obligatorietat d’incloure un percentatge de sistemes d’aprofitament de les energies renovables en la construcció.

Per exemple, a cada construcció s’han d’incloure un mínim de sistemes d’aprofitament de l’energia solar, tenint en compte diferents característiques de l’obra.

Amb les energies renovables tindràs una casa més ecològica, disminuirà la teva producció de gasos d’efecte hivernacle i a més a més, deixaràs de preocupar tant per les factures.

Què és l’energia geotèrmica?

La terra és un aïllant tèrmic natural, gràcies a aquesta propietat és molt fàcil que mantingui una temperatura constant. De fet és tan així, que la temperatura pot conservar-se durant tot l’any si s’arriba a una profunditat d’entre 10 i 20m.

És aquesta diferència de temperatura el que permet utilitzar un sistema d’energia geotèrmica per millorar la calefacció. Amb un sistema de bombes pots realitzar un intercanvi de calor efectiu.

Perquè això pugui funcionar és necessari construir un sistema de circuit tancat connectat a una sonda que ha d’estar inserida en el terreny. En general les sondes tancades horitzontals són les més emprades i en l’ambient domèstic. Consten d’un tub de polipropilè pel qual es fa circular un líquid refrigerant.

 

Per què és tan eficient l’energia geotèrmica?

 

És molt més fàcil (des del punt de vista energètic) moure la calor, que generar-lo. Amb el sistema de bombes de calor que s’empren en l’energia geotèrmica el que es fa és treure la calor des del subsòl i portar-lo fins a la teva llar.

Aquest és un sistema reversible i per tant és molt pràctic, a l’hivern pot ser usat per escalfar la casa i a l’estiu podràs refrescar-la. La temperatura del sòl és constant al llarg de l’any (aproximadament uns 15 ° C), per això no importa si fora hi ha un sol inclement o està nevant.

L’energia geotèrmica també es pot utilitzar per generar electricitat. No obstant això, aquesta és una aplicació en l’àmbit industrial i generalment es realitza prop de zones amb activitat volcànica. Però això, no és un punt necessari si el teu únic propòsit és escalfar la teva casa a l’hivern. Amb un sistema convencional es pot reduir enormement el consum i estalviar diners.

 

Què cal tenir en compte amb l’energia geotèrmica?

 

Si bé l’energia geotèrmica és molt útil, cal tenir en compte el cost de la seva instal·lació. No és tan senzill instal·lar un sistema de circuit tancat que pugui connectar-se a la bomba de calor.

És per això que moltes vegades es tendeix a planificar aquest sistema abans de construir la casa. D’aquesta manera es facilita el procés d’instal·lació subterrània i la distribució a través del pis o les parets.

No obstant això, si casa ja ha estat construïda, no tens per què perdre’t els beneficis de l’energia geotèrmica. A somozaconstruccions tenim mètodes d’instal·lació que s’ajusten a qualsevol projecte arquitectònic. Tenim en compte les característiques de casa teva, les seves dimensions, la presència o no de pati, etc; i amb aquestes dades elaborem un pla amb el qual aconseguir la teva plena satisfacció.

Què és l’energia aerotèrmica?

L’energia aerotèrmica funciona de la mateixa manera que la geotèrmica, només cal mobilitzar calor des d’un lloc a un altre. En el cas de l’aerotèrmica la calor prové del propi aire ambient.

Tot i que la temperatura ambient pot trobar-se a una temperatura més baixa que la del sòl (fins i tot sota zero), encara és possible extreure calor d’allà i irradiar cap a l’interior de la casa. Encara que soni desgavellat, és el mateix principi pel qual funciona un refrigerador, només que a l’inrevés.

El sistema (igual que el de l’energia geotèrmica) requereix un circuit tancat pel qual circula un líquid refrigerant. Aquest és mobilitzat per la bomba de calor per poder fer l’intercanvi tèrmic. A diferència d’un refrigerador, aquest sistema funciona amb una clau de 4 vies gràcies a la qual cosa és possible escalfar o refrescar l’interior de la casa.

 

Quins són els avantatges de l’energia aerotèrmica?

 

Hi ha molts beneficis d’instal·lar un sistema amb energia aerotèrmica. Per començar és igual d’eficient que un sistema amb energia geotèrmica (de fet pot ser fins i tot més eficient). Això s’aconsegueix gràcies a avenços tecnològics com a sistemes de control, ventiladors d’alta eficiència, compressor millorat i cabals variables.

Tot això permet escalfar l’interior de l’habitatge fins i tot si la temperatura exterior és sota zero. Gràcies a això pots mantenir un nivell constant al llarg de l’any i fins i tot aconseguir aigua calenta.

No necessites emprar una calefacció ni pagar costoses factures de gas i electricitat.El consum elèctric ha estat molt disminuït i es demostra en un estalvi significatiu. El nivell d’estalvi variarà depenent de les característiques de casa teva i del sistema escollit, però els més eficients han aconseguit reduccions de fins a 70%.

També evites el perill de la combustió, elimines i la producció de fum i col·labores amb el medi ambient en aportar menys gasos d’efecte hivernacle.

La instal·lació de l’energia aerotèrmica és més senzilla que un sistema geotèrmic. Només necessites una unitat externa i preparar el circuit tancat per la calor radiant. Recorda que amb el mateix equip obtindràs calefacció i aire condicionat per igual.

Per què escollir aquestes energies renovables i què fa Projectes Cerdanya al respecte?

Tant l’energia geotèrmica com l’aerotèrmica aconsegueixen grans avantatges per casa teva. Són sistemes nets, segurs i que produeixen estalvi energètic. Encara que la seva instal·lació de vegades pot semblar costosa, a la llarga es compensa amb l’estalvi en factures de gas, electricitat i aigua calenta i afavoreix al bon manteniment del medi ambient.

Tots els projectes que valorem actualment, ja inclouen cada vegada més aquest tipus d’energies.

Obtindràs grans beneficis amb un mateix sistema, per això et recomanem que si aquestes per construir un habitatge tinguis en compte la implementació d’aquestes tecnologies. Si necessites una millor assessoria, contacta’ns per oferir-te la millor atenció!