“LUNCH AT TOP A SKYCRAPER” (Dinant al capdamunt d’un gratacel) és una de les imatges en blanc i negre més famoses del món de la construcció i un dels icones de Nova York dels anys de la Gran Depressió. Onze treballadors de la construcció descansant a 256 m d’alçada sobre els carrers de New York sense cap sistema de seguretat ni arnés, reflex d’una situació laboral d’Estats Units en plena Gran Depressió, on la gent estava disposada a acceptar qualsevol treball, sense mirar per la seguretat.

 

Una imatge que comporta una història complexa i plena d’incògnites:

1. La intenció de la fotografia pot ser: per una banda fer publicitat de l’edifici, per altra promoure la construcció en l’època de Depressió i per última, una denúncia a les arriscades condicions de treball del moment.

2. L’autor: s’ha considerat que diversos fotògrafs col·laboraven en el rodatge fotogràfic. Durant molt temps es va atribuir a Lewis Hine, autor de Men at Work, document fotogràfic sobre la construcció del Empire State Building (és comú confondre aquesta fotografia del Rockefeller Center amb la dels obrers del Empire State, ja que van en la mateixa línia). Posteriorment, s’ha atribuït a Charlie Clyde Ebbets, un apassionat de la fotografia des de nen i havia aconseguit la seva primera càmera a l’edat de 8 anys, que havia estat contractat com a director de fotografia de l’edifici aquest mateix any per documentar la construcció del Rockefeller Center a Nova York. És l’opció més contrastada, però encara hi ha qui considera que es tracta d’una fotografia anònima davant la impossibilitat de verificar l’autoria 100%.

3. L’espontaneïtat: es diu que encara que és el real reflex dels treballadors que es trobaven a l’obra durant els últims mesos de la construcció del Rockefeller Center (es tracta del pis 69), la imatge va estar intencionada i preparada. Forma part d’un recull de fotografies, moltes d’elles naturals on captaven als treballadors ‘in fraganti’, però Lunch at top a Skycraper sense treure-li mèrit ni realitat, aparentment es tracta d’un posat. A més a més, és possible que tot i ser realment una escena vertiginosa, podria haver el pis inferior semi-acabat a pocs metres dels obrers que descansen a la biga.

Tot i així, l’inqüestionable és l’èxit rotund de l’obra fotogràfica, ja que tothom la coneix i és un icona de Nova York i el misteri que l’envolta la fan més fascinant encara.

 

Sobre l’edifici

El magnat John Davison Rockefeller (1839-1937) un empresari, inversor, industrial i filantrop nord-americà, va decidir construir un complex d’edificis per impulsar el seu barri Middtown Manhattan amb la intenció de transformar-lo en el segon districte de negocis després de Wall Street. Rockefeller Center és un conjunt de 19 edificis comercials on s’hi troben botigues de luxe, restaurants, teatres, Radio City Music Hall, NBC Studios, el mirador Top of the Rock, un observatori i a més, en èpoques nadalenques, es col·loca el mític arbre gegantesc de Nadal amb milers de bombetes just davant de l’edifici principal i la pista de gel a la Lower Plaza.

A més de ser fascinant arquitectònicament, Rockefeller Center destaca també per la seva història i ambientació que el rodeja durant tot l’any i ens ha semblat interessant parlar sobre el misteri que envolta la fotografia més famosa sobre construcció.

Algunes de les fotografies de l’època i autors que hem comentat en aquest article: